Copii ca vârstă, adulţi ca boală

Un studiu publicat în jurnalul medical „Hypertension” arată o creştere cu 27% a copiilor cu vârsta între 8 şi 17 ani care prezintă stadiul de prehipertensiune. Creşterea este raportată la valorile de referință existente acum 30 ani, iar cercetarea a fost realizată de Universitatea Harvard. Deşi clinic nu pot fi încadrați ca hipertensivi, totuți la vârsta maturității vor ajunge sa depăşească valoarea de 140 mmHg dacă nu vor face modificări ale stilului de viață.

Ce a condus la această modificare?

Principala cauză a tensiunii crescute la vârsta copilăriei o reprezintă obezitatea generată de un stil de viață dezordonat caracterizat de alimentație de tip fastfood şi lipsa mişcării. Obezitatea însă poate duce şi la dezvoltarea diabetului zaharat, a problemelor cardiace şi a afecțiunilor articulare.

În Marea Britanie spre exemplu, numărul cazurilor de obezitate la copii a crescut de patru ori în ultimii ani, de la 872 în anul 2000 la 3806 în anul 2009. Dintre aceştia, de-a lungul celor 10 ani aproximativ 21 000 au necesitat tratament pentru simptomele datorate obezității. Cele mai frecvente simptome care au dus la spitalizare în cazul acestor pacienți au fost diabetul şi dispneea. Alte simptome întâlnite frecvent la copii recent însa aproape absente acum zece ani sunt: apneea în somn, durerei articulare, inflamații meningeale şi astm.

Cum se situează România?

Ţara noastră se află pe locul 3 ca număr al copiilor supraponderali, în ultimii 8 ani numărul acestora dublându-se şi ajungând la 12 000 (cazuri aflate în evidența medicilor, numărul fiind mult mai mare în realitate) dintre aceştia 11 000 provenind din mediul urban.
La începutul anului 2013 Academia Americană de Pediatrie a publicat primul ghid pentru tratarea copiilor cu diabet zaharat tip II, lucru care acum aproximativ zece ani părea incredibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here