Cappuccino Kogel Mogel

Dacă sunteți un pic răcit, vă ustură în gât sau pur și simplu vreți să preveniți un eventual virus, vă recomand o variație la cafeaua dvs. de zi cu zi: cappuccino kogel mogel! Este o băutură care se face rapid și care susține sistemul imunitar, grăbindu-vă însănătoșirea.

Rețeta clasică de „kogel mogel“ are la bază ouă și lapte, cu adaos de miere și mirodenii, și este servită fierbinte, cu sau fără rom. Kogel mogel este o băutură cu istorie veche, tradițională multor culturi. Avându-și originea probabil la începutul erei medievale în Marea Britanie ca „posset“, această băutură a devenit faimoasă în comunitățile evreiești din secolul al XVII-lea sub numele de „gogle mogle“ și s-a răspândit apoi pe tot globul, din Rusia și Europa până în America, unde faimosul „eggnog“ se află întotdeauna pe masă în perioada dintre Thanksgiving (Ziua Recunoștinței) și Crăciun.

Nu întâmplător, această băutură este servită în zilele friguroase de iarnă. Dacă suferi de răceală, gripă sau laringită, kogel mogel are un efect antibiotic, lărgind vasele de sânge din gât, încurajând astfel mai mulți antigeni în zona inflamată și, în felul acesta, grăbind însănătoșirea. În plus, amestecul de ouă, lapte și mirodenii îți susține sistemul imunitar, prin efectul lor antioxidant și antiinflamator.

Din punctul meu de vedere, rețeta tradițională are prea mulți carbohidrați, așa că vă propun o variație low-carb: vă sugerez să vă transformați cafeaua într-o băutură aromată și vindecătoare! Pentru a menține un nivel de carbohidrați sub 5 g, dacă folosiți lapte, trebuie să îndulciți cu stevia lichidă în loc de miere. Sau folosiți miere, dar atunci înlocuiți laptele cu frișcă bătută neîndulcită. Am adăugat și turmeric, pentru că este cunoscut ca fiind mirodenia cu cele mai puternice proprietăți antiinflamatoare.

Ingrediente

  • 1 gălbenuș de ou proaspăt
  • 1/8 linguriță scorțișoară
  • 1/8 linguriță nucșoară
  • 1/8 linguriță turmeric
  • 4-5 picături stevia lichidă (sau 1 linguriță miere)
  • O ceașcă de cafea fierbinte
  • O ceașcă cremă de lapte (sau 2 linguri de frișcă bătută neîndulcită)

Puneți gălbenușul în cana de cafea, adăugați mirodeniile și îndulcitorul și amestecați cu un tel. Adăugați cafeaua fierbinte, amestecați din nou cu telul, apoi adăugați crema de lapte (sau frișca bătută). Radeți puțină nucșoară deasupra.

Valori nutriționale (dacă e făcut cu stevia și lapte)

  • Grăsimi 7 g
  • Carbohidrați net 3,5 g (4,5 g inclusiv fibre)
  • Proteine 5 g

Valori nutriționale (dacă e făcut cu miere și frișcă neîndulcită)

  • Grăsimi 14 g
  • Carbohidrați net 4,5 g (6,5 g inclusiv fibre)
  • Proteine 3,5 g
Protected by Copyscape

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here