3 reguli pentru a-ți proteja articulațiile dacă faci sport

0
616

Când alergi te dor genunchii? Când te întorci de la sală te dor umerii? Nu ești singurul! Durerile de genunchi, de umăr, de spate sau de șold sunt foarte frecvente printre cei care fac sport, dar exagerează și își suprasolicită articulațiile.

În aceste cazuri vorbim despre două tipuri de leziuni: acute, care sunt, de obicei, rezultatul unui singur eveniment traumatic (fracturi, entorse, dislocări), și de suprasolicitare, care sunt mai subtile, apar în timp și presupun uzură. Cele mai multe leziuni sportive apar la oase, mușchi, ligamente, tendoane, articulații și cartilaje.

Regula nr. 1: Ascultă-ți corpul și nu forța!

Te doare articulația genunchiului? Sau cea a umărului? Prin durere, corpul tău încearcă să îți transmită ceva. De această dată îți semnalează că, dacă vei încerca să forțezi articulația dureroasă, îți poți face mai mult rău.

Regula nr. 2: Încearcă și altceva!

1_ZDS_14_Regula2

Schimbă activitatea care îți provoacă durere cu una care nu suprasolicită articulația dureroasă. De exemplu, dacă observi că în decursul exercițiilor fizice ușoare apar dureri la nivelul genunchilor, evită genuflexiunile și flexările. Poți încerca bicicleta eliptică sau înotul, întrucât nu sunt atât de solicitante pentru articulații.

Regula nr. 3: Lasă-ți timp să te refaci!

E normal să vrei rezultate cât mai bune în timp cât mai scurt. Nu exagera totuși! Lasă-i timp organismului să se refacă. În acest fel previi eventuale accidentări și chiar îți crești capacitatea de performanță.

• Articulațiile nu au vase de sânge și nervi, ci se hrănesc prin intermediul mucoasei sinoviale, care se manifestă ca un burete atunci când este în mișcare. Suprasolicitarea sportivă afectează articulațiile, producând uzura acestora și apariția durerilor.
• Accidentările cresc riscul apariției artritei. Conform unui studiu suedez, o persoană care a suferit un accident al ligamentului genunchiului sau o ruptură de menisc are 50% șanse să dezvolte artrită.

Protected by Copyscape