Prăjitură low-carb de ciocolată

Vă prezint o rețetă de prăjitură cu adevărat specială, pentru că este făcută din ingrediente non-alergenice și non-inflamatorii și are un index glicemic foarte scăzut. Este fără gluten, cereale, zahăr, migdale sau lactate și are doar 5 g de carbohidrați net pe porție, dar are un gust deosebit de satisfăcător. Practic, este o prăjitură care nu îngrașă, dar este foarte gustoasă!

Am lucrat ceva timp la îmbunătățirea rețetei și, după câteva încercări, sunt în sfârșit mulțumită de cât de bine a ieșit. Se face repede în robotul de bucătărie, din ingrediente la îndemâna oricui, iar rezultatul… aș spune că este excepțional: o textură densă, dar moale și însiropată, cu un gust de ciocolată de o delicatețe aparte. Am testat-o atât pe cei care au intoleranțe alimentare multiple, diabet, cât și pe persoane care nu țin nici un fel de dietă. Verdictul a fost în unanimitate același: excelent!

Cred, așadar, că merită să o încercați și voi, mai ales acum de Crăciun, când mesele sunt încărcate cu tot felul de bunătăți și mâncăm… un pic mai mult decât ar trebui. Este de asemenea o idee foarte bună să nu serviți desertul imediat după masă, ci să așteptați un pic pentru a-l savura.

Eu am copt prăjitura într-o formă gen coroniță care, pe lângă aspectul de sărbătoare, permite un control mai bun al porției, iar spațiul din centru este un loc ideal pentru un surplus de ganaș de ciocolată. Dar puteți să faceți prăjitura în orice formă doriți, fie rotundă (și atunci aveți tort), fie dreptunghiulară (și atunci aveți negresă).

Prăjitură care nu îngrașă? Există așa ceva? Eu zic că da. Haideți să vedeți cât de simplu se face!

Ingrediente pentru blat:

  • 200 g semințe de floarea soarelui
  • 50 g fulgi de nucă de cocos
  • 1 lingură = 10 g semințe chia
  • 250 ml lapte de cocos (partea mai lichidă dintr-o conservă de 400 ml cu lapte de cocos)
  • 4 ouă
  • 2 albușuri
  • 4 banane mici (sau 3 mari)
  • 4 linguri = 60 g ulei de cocos topit
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 75 g cacao
  • 1 lingură = 10 g amidon de porumb (eu am folosit făină de arorut sau arrowroot)
  • 1 linguriță praf de copt fără gluten
  • 1 linguriță curcuma
  • 1 linguriță scorțișoară
  • un praf de sare
  • îndulcitor după gust (eu am folosit 1 linguriță stevia lichidă și 1/2 linguriță stevia pură albă)
  • 1 lingură stafide (însiropate într-o lingură de rom)

Ingrediente pentru ganașul de ciocolată:

  • 150 ml cremă de cocos (partea mai solidă din conserva cu lapte de cocos)
  • 100 g ciocolată neagră 70%
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de cafea (sau 1 linguriță ness)
  • 2 gălbenușuri
  • îndulcitor după gust  (eu am folosit 1/4 linguriță stevia lichidă și 1/8 linguriță stevia pură albă)

Ingrediente pentru decor:

  • 3 linguri fulgi de nucă de cocos
  • 1 lingură ulei de cocos topit
  • 1/8 linguriță stevia pură albă
  • 1 linguriță miere lichidă
  • Coajă de portocală, bucățele de portocale și de căpșuni uscate

Începeți prin a pune o cutie de lapte de cocos la rece, pentru a separa apa de cremă. Scoateți 150 g din crema de cocos (partea albă, groasă) și păstrați pentru ganașul de ciocolată (partea rămasă mai lichidă se pune la blat).

Separați două ouă; păstrați cele două gălbenușuri pentru ganaș (albușurile se pun la blat).

Pentru blat:

Într-un mixer sau robot de bucătărie, puneți mai întâi semințele de floarea soarelui, chia și nuca de cocos și măcinați-le (nu trebuie să fie foarte fin).

Adăugați apoi ingredientele lichide: laptele lichid de cocos, ouăle, albușurile, bananele și uleiul de cocos topit.

Începeți apoi să adăugați în robot ingredientele pulbere: amidonul, praful de copt, mirodeniile, pudra de cacao și îndulcitorul.

Gustați dacă este dulce și turnați într-o tavă unsă cu unt de cocos. Consistența ar trebui să fie ca de smântână groasă. Puteți umple tava până aproape de vârf, căci nu o să crească foarte mult.

Coaceți la cuptor încins, la foc mediu, cam 30-40 minute, în funcție de cuptor. Ca la toate prăjiturile, dacă scobitoarea iese uscată, e gata!

Pentru ganaș:

Puneți crema de cocos într-o crăticioară la foc mic. Când e fierbinte, adăugați ciocolata și îndulcitorul și amestecați bine.

Separat, într-un castronel, bateți cele două gălbenușuri cu un tel. Adăugați sosul fierbinte de ciocolată, amestecând continuu cu telul. Adăugați aromele de vanilie și de cafea. Lăsați la rece să se închege puțin.

Pentru decor:

Amestecați fulgii de cocos cu mierea, stevia și untul de cocos încălzit. Pregătiți bucățele de portocală și căpșuni uscate.

Asamblare:

Turnați ganașul peste prăjitură (când s-a mai răcit), apoi decorați cu crema de fulgi de cocos și bucățelele de portocală și căpșuni uscate. Se poate servi imediat sau se ține la rece în fridiger.

Valori nutriționale pe porție (20 porții/prăjitură)

  • Grăsimi 16 g
  • Carbohidrați neți 5 g (12 g inclusiv fibre)
  • Proteine 5 g

Sfaturi: 

Eu folosesc stevia lichidă și stevia pură albă ca îndulcitori. Stevia lichidă se găsește cu ușurință la plafar. Stevia praf se găsește la supermarketuri, dar este de obicei în amestec cu alți îndulcitori (așa-numiții îndulcitori „alcoolici“); este de concentrație mai slabă decât stevia pură pe care o folosesc eu. Jumătate de linguriță stevia pură albă ar echivala cam cu 2-3 linguri de stevia în amestec. Este greu de estimat, căci nu toți îndulcitorii sunt la fel, așa că vă sfătuiesc să adăugați treptat: începeți cu mai puțin și să gustați până ajungeți la dulceața dorită.

 

Dacă vreți ca sosul de ciocolată să fie mai gros (dacă coaceți prăjitura în alt fel de formă), adăugați 1 linguriță de gelatină în crăticioara cu lapte de cocos și ciocolată. Fiți foarte atenți să nu fierbeți sosul dacă are gelatină. Turnați-l cât prajitura este încă în tavă. Țineți la frigider 2-3 ore să se întărească.

 

 

Protected by Copyscape

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here