Sare aromată

În povestea lui Petre Ispirescu, eu aș fi fost cu siguranță fata cea mică a împăratului care a declarat că își iubește tatăl „ca sarea în bucate“. Eu consider că sarea își are locul ei la o masă sănătoasă și că aduce un aport important de electroliți, necesari bunei funcționări a celulelor din corpul nostru. Recomand însă să folosiți sare naturală, grunjoasă, și nu sarea de masă care, prin rafinare și încălzire la temperaturi prea mari, are o structură chimică denaturată și adaosuri de substanțe antiaglomerante.

Toată lumea știe că un consum prea mare de sare nu este sănătos. Dar puțini știu că un consum prea mic de sare:

  • poate cauza dureri de cap și crampe musculare;
  • poate duce la pierderea de memorie și capacitate redusă de învățare;
  • poate crește riscul de boli cardiovasculare;
  • poate cauza rezistența la insulină, crescând riscul de diabet.

Dacă doriți un plus de aromă, culoare și savoare pe masa voastră, vă propun o metodă ieftină și simplă pentru a vă face propria sare aromată. Vă sugerez trei arome: cu lămâie, cu basilică și cu portocală și ardei iute.

Sare cu lămâie

  • partea galbenă de la coaja unei lămâi;
  • 3 linguri de sare grunjoasă;
  • zeama de la jumătate de lămâie.

Sare cu basilică

  • o mână de frunze de basilică;
  • 3 linguri de sare grunjoasă.

Sare cu portocală și ardei iute

  • coaja portocalie de la o portocală;
  • un ardei iute;
  • 3 linguri de sare grunjoasă.

Puneți fiecare ingredient într-un blender mic, adăugați 3 linguri de sare grunjoasă și mixați. Decantați pe o farfurie ca să se usuce. Pentru a usca sarea, lăsați-o la un loc cald câteva ore. Asigurați-vă că este bine uscată înainte de a o pune în râșnițe.

Sfaturi

  • Dacă vreți ca sarea să fie mai puțin iute, atunci scoateți semințele de la ardeiul iute.
  • O puteți face și cu alte ingrediente; coriandrul și pătrunjelul ar merge cel puțin la fel de bine ca basilica. Sau puteți combina (de exemplu, lămâie și mărar).
  • Eu am uscat sarea deasupra sobei. O puteți pune într-un vas, pe calorifer. O puteți de asemenea usca și în cuptorul încălzit în prealabil, dar stins; închideți ușa de la cuptor și lăsați să se usuce pentru o oră. Sau o puteți pune la aparatul de deshidratare, dacă aveți. Nu o puneți însă la temperatură prea mare, căci o să usuce ingredientele prea tare și o să le dispară culoarea și aroma.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here