Tocăniță irlandeză

Tocăniță irlandeză, cu carne de oaie sau de vită și praz și napi pentru o aromă aparte.

Dia dhuit“ – bună ziua! Astăzi vă propun o rețetă de „Irish stew“: tocăniță de inspirație irlandeză. Este o mâncare de sezon rece, în care se folosesc ingrediente locale. Până nu demult, Irlanda a fost o țară izolată, în care legumele „mediteraneene“ care la noi sunt obișnuite, precum roșiile sau ardeii, nu existau pe masa de zi cu zi. Prazul și napii îi dau o aromă aparte, dar se pot înlocui cu ceapă și rădăcină de țelină. Carnea trebuie să fie de oaie sau de vacă (alte animale rar vezi prin Irlanda) și… ca orice mâncare irlandeză, trebuie neapărat să conțină cartofi.

În mod tradițional, această mâncare se face cu bere neagră Guiness, dar varianta mea, pe care o vedeți în film, este gluten-free, așa că am înlocuit berea cu vin. Se gătește încet, la foc mic, într-o cratiță de fontă emailată. Se pregătește dimineața și se servește la cină, după ce a fost ținută câteva ore bune pe sobă. Dacă însă dispuneți de un „slow cooker“, această tocăniță este o rețetă perfectă, pentru că metoda de gătit este esențial aceeași, numai că într-un echipament mai modern.

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 600 g carne de oaie sau vită, marinată
  • 4 felii de bacon și 4 cârnăciori
  • 1 lingură untură
  • 2 bucăți praz
  • 4 morcovi medii
  • 4 cartofi medii
  • 1 nap turcesc
  • 300 ml supă de oase
  • pătrunjel proaspăt și puțin unt, pentru servit

Pentru marinat carnea:

  • 1/2 linguriță paprica
  • 1/2 linguriță usturoi uscat
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 1-2 crenguțe de cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 1/2 pahar de vin (sau bere neagră)

Pentru a marina carnea, tăiați-o cubulețe și adăugați mirodeniile și vinul (sau berea); amestecați bine și lăsați la marinat, în frigider, câteva ore (ideal, peste noapte).

Înainte de a vă apuca de gătit, puneți carnea la scurs într-o sită și păstrați sosul.

Prăjiți bucățelele de bacon și de cârnăciori într-o lingură de untură, la foc mic, adăugați apoi carnea scursă și rumeniți-o ușor, ca să capete crustă pe toate părțile. Adăugați restul legumelor și sosul în care a fost marinată carnea. Dacă doriți, mai adăugați mirodenii. Turnați apoi supa de oase, acoperiți cu capac și lăsați-o la foc mic până începe să fiarbă. Puneți cratița cu capac la cuptor, la foc mic, cam două ore.

Serviți tocănița cu pătrunjel proaspăt și o bucățică de unt deasupra. „Slán go fóill“ – vă las cu bine, până ne întâlnim din nou!

Sfaturi

  • Când prăjiți carnea, nu amestecați încontinuu. Întoarceți-o doar de 3-4 ori, până prinde crustă pe fiecare parte, ca să nu iasă zeama din ea în timpul gătitului. În Irlanda se spune că se „sigilează“ carnea („seal the meat“).
  • Această rețetă este absolut perfectă pentru a o face în „slow cooker“ – o oală electrică care gătește mâncarea încet, timp de câteva ore.

Pentru a face această tocăniță în stil tradițional irlandez:

  • Carnea se marinează în bere neagră Guiness, nu în vin, și se folosesc doar sare și piper ca mirodenii; se adaugă o linguriță de făină peste carne înainte de a o prăji și se amestecă bine; în felul acesta, sosul de la tocăniță devine un pic mai gros.
  • Se înlocuiește jumătate din cantitatea de supă de oase cu un pahar de bere neagră Guiness.
  • Se face într-o cratiță de fontă emailată („cast iron pan“) și se gătește încet, pe sobă, timp de câteva ore („slow cooking“).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here