Alergiile afectează 30-40% din populație

Autor:

Asociația Mondială de Alergologie avertizează asupra creşterii incidenței alergiilor la nivel global, în special a formelor severe şi complexe. Cei mai afectați sunt tinerii şi copiii, iar incidența variază în funcție de gradul de dezvoltare socio-economic al țărilor.

Deşi alergiile erau puse pe seama terenului genetic predispozant, în prezent este ştiut faptul că ele pot fi declanşate şi de factorii de mediu (industrializarea excesivă care conduce la poluare, anomalii climatice, polenizarea), modificarea stilului de viață şi excesul de alimente procesate (conțin coloranți şi conservanți cu potențial alergen sporit), dar şi evoluția masivă a societății de la zona rurală către cea urbană.

Bolile alergice se pot croniciza, manifestând o simptomatologie în trepte (se declanşează la apariția factorului alergen): astm bronşic, rinita alergică, urticaria cronică, dermatita atopică, dar pot avea şi forme severe, supraacute: şocul anafilactic, cea mai temută complicație a unei alergii.

Astmul bronşic afectează în prezent aproximativ 300 milioane de persoane la nivel global (cu o prevalență în populația medie de 18%) şi se estimează că până în anul 2025 numărul acestora va ajunge la 400 milioane. Rinita alergică este şi mai răspândită afectând aproximativ 400 milioane de persoane, cu probabilitate de a dezvolta şi astm bronşic de aproximativ 15% dintre cazuri.

Alergiile alimentare sunt tot mai răspândite prin adoptarea stilului de viață modern şi afectează 200-250 milioane persoane, alergiile la arahide îmbrăcând formele cele mai severe. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât arahidele sunt parte integrantă a multor alimente procesate şi doar citirea cu foarte mare atenție a etichetei îi scuteşte pe cei cu teren atopic de neplăceri.

Protected by Copyscape

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here