Alergie sau răceală? Cum facem diferența?

Îți dorești să te bucuri de primăvară, dar schimbările bruște de temperatură îți dau bătăi de cap? Strănuți des, tușești, ai nasul înfundat și ochii înroșiți? Înseamnă fie că ai răcit, fie că suferi de o alergie! Simona Dragomir îți spune cum poți face diferența dintre răceală și alergie!

Bun găsit, dragii mei! Ne bucurăm de venirea primăverii! Dar pentru unii este un anotimp destul de imprevizibil. Schimbările bruște de temperatură pot favoriza apariția virozelor respiratorii. Iar pe de altă parte tot acum este sezonul alergiilor cauzate de polenuri. În ambele situații se conturează un tablou clinic asemănător: strănut, nas înfundat, tuse, ochi înroșiți. Cum știm dacă aceste simptome sunt cauzate de răceală sau de alergie? De ce este esențial să facem diferența între ele? Vorbim despre toate acestea în continuare.

Deși se manifestă în mod asemănător, alergia și răceala au cauze complet diferite. Răcelile sunt boli transmisibile, fiind provocate de virusuri respiratorii. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut, tuse și chiar vorbit. Odată ce virusul pătrunde în căile respiratorii, sistemul imunitar intră în alertă și declanșează atacul contra inamicului. Ei bine, tusea, strănuturile, secrețiile nazale și celelalte simptome ale răcelii sunt reacții de apărare ale sistemului imunitar.

În cazul alergiilor, situația este complet diferită. Alergiile sunt cauzate de o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu factori alergeni precum polenul, acarienii, mucegaiul, părul animalelor de companie etc. Tot în încercarea de a se apăra, organismul eliberează histamină, ceea ce determină inflamarea mucoasei respiratorii. Astfel se explică obstrucția nazală, strănuturile în salve și tusea prezente în alergii. Spre deosebire de viroze, alergiile nu sunt contagioase.

Alte diferențe importante: răceala durează în general o săptămână și se poate manifesta și cu febră, în timp ce alergia persistă pe toată durata expunerii la alergeni, iar febra este absentă.

Ca regulă generală, mergeți la medic dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni, pentru că poate fi vorba despre alergie sau o altă afecțiune.

Aveți grijă de voi! Pe curând!

Protected by Copyscape

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here