Frumusețe

Oxidul de zinc îți protejează pielea la plajă

Autor:
1K vizualizări
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:

După mai bine de două milenii, specialiștii par să-și întoarcă din nou atenția către zinc pentru tratarea arsurilor și a rănilor. Astăzi, beneficiile recunoscute ale oxidului de zinc sunt chiar mai largi, însă privind în urmă, putem observa că zincul în sine a fost folosit pentru prima dată în soluția naturală de vindecare a pielii, numită Pushpanjan. Aceasta a fost descrisă pentru prima dată în vechile cărți indiene de medicină din jurul anului 500 î. Hr. Potrivit Official Publication of The International Association of Asethetics, oxidul de zinc este astăzi un ingredient-cheie activ în multe creme de tratare a erupțiilor cutanate, în loțiunile calmante și produsele de protecție solară, dar și în suplimentele alimentare pentru acnee.

Ce este oxidul de zinc?

Oxidul de zinc se obține din zinc, un element metalic găsit în natură, folosit, de asemenea, în multe produse electronice, chimice și de uz casnic. La fel ca alte metale elementare, inclusiv fier sau electroliți, zincul este capabil să ofere o anumită sarcină electrică, care oferă beneficii speciale în organism. Beneficiile zincului sprijină diferite sisteme ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, tractul digestiv, creierul și pielea – unde este utilizat ca o „cărămidă“ importantă pentru sinteza proteinelor, crearea de enzime și procesele metabolice. În timp ce zincul în sine poate fi găsit în natură, oxidul de zinc se obține atunci când zincul este încălzit și combinat cu molecule de oxigen. Cele două elemente sunt vaporizate, condensate și formează o pulbere fină, de culoare albă, ce oferă un strat protector pielii. Progresele recente legate de oxidul de zinc au condus la o dezvoltare importantă a cremelor de protecție solară. Începând cu anul 2008, cercetătorii au creat particule de oxid de zinc de dimensiuni nano, rezultând o revoluție în protecția solară și în îngrijirea pielii. Formule avansate de oxid de zinc sunt acum capabile să fie aplicate pe piele fără a lăsa urme, existând totuși persoane sceptice cu privire la siguranță. Pentru că oxidul de zinc nu este solubil în apă, el trebuie să fie combinat cu un agent purtător pentru a fi mai eficient.

Beneficiile dovedite ale oxidului de zinc

    Cercetările arată că oxidul de zinc poate avea următoarele utilizări și beneficii:

  • Ajută la scăderea inflamării pielii asociate cu urticarii, alergii și iritații;
  • Furnizează un spectru larg de protecție solară care previne arsurile;
  • Asigură protecția împotriva cancerului de piele;
  • Îmbunătățește capacitatea de vindecare naturală a rănilor și previne infecțiile bacteriene;
  • Ajută în recuperare în cazul arsurilor și în refacerea țesutului deteriorat;
  • Tratează acneea și reduce mătreața;
  • Reduce dermatozele inflamatorii și tulburările de pigmentare;
  • Previne îmbătrânirea pielii;
  • Îmbunătățește sinteza colagenului și formarea de țesut conjunctiv.

Creme chimice vs. oxid de zinc

Reputația zincului se datorează rolului său de a fi o alternativă naturală la formulele chimice de îngrijire a pielii. Ingredientele chimice provoacă adesea iritații, alergii sau arsuri solare, în special pe pielea sensibilă. De fapt, aproximativ trei sferturi dintre produsele de protecție solară sunt toxice și ascund mai multe substanțe chimice iritante. Deoarece zincul este un mineral, are capacitatea de a se menține la suprafața pielii și de a reflecta soarele prin împrăștierea razelor ultraviolete, oxidul de zinc fiind numit „substanță cu barieră fizică“. Spre deosebire de astfel de soluții cu barieră fizică, produsele chimice de protecție solară absorb razele ultraviolete și le țin pe suprafața pielii, astfel încât acestea să nu poată pătrunde în straturile profunde. Produsele chimice pentru protecție solară includ frecvent ingrediente precum oxybenzone, ingrediente ce pot cauza un grad ridicat de iritație și toxicitate.

Problema cea mai mare a multor astfel de produse comerciale este că substanțele chimice individuale acționează fie prin blocarea UVA, fie prin blocarea UVB, dar nu a ambelor tipuri. Acest lucru înseamnă că producătorii trebuie să combine mai multe formule diferite pentru un singur produs ce poate preveni arsurile. Cu cât sunt adăugate mai multe substanțe chimice, cu atât sunt mai mari șansele de reacții negative, alergii și iritații. Pe pielea sensibilă, produsele chimice de protecție solară nu pot preveni întotdeauna cancerul și pot conduce la iritații, cum ar fi urticarie, umflături și acnee.

Așadar, oxidul de zinc este o substanță creată din zinc și oxigen, care se găsește de obicei sub formă de pulbere, fiind adăugată în multe loțiuni, unguente, creme de protecție solară și creme împotriva erupțiilor cutanate. Pe lângă proprietățile sale antiseptice și antibacteriene, oxidul de zinc ajută la vindecarea rănilor și arsurilor epidermei, fiind de folos și în cazul infecțiilor și acneei. Spre deosebire de multe produse chimice de protecție solară, oxidul de zinc protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB și este adesea folosit ca protecție solară naturală, non-toxică pentru a preveni arsurile, semnele îmbătrânirii și iritațiile.

Tu ce modalități de protecție a pielii folosești? Împărtășește-ne din experiența ta!

    Surse:

  • draxe.com/zinc-oxide-benefits/
  • webmd.com/beauty/sun/whats-best-sunscreen
  • thedermreview.com/zinc-oxide/
  • dermascope.com/resources/zinc-oxide-historical-uses-and-modern-benefits#.V6RAa_l97IV
  • pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/zinc_oxide#section=EC-Number
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804/
Etichete articol:
Articolul precedent
Alimente permise și interzise dacă ai acnee
Articolul următor
De ce apare sensibilitatea la soare?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Frumusețe
Zenyth - Suplimente premium

Te-ar putea interesa și:

Meniu