Nutriție

Atenție la substanțele toxice din citrice!

Autor:
934 vizualizări
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:

În perioada rece este sezonul citricelor și recomandările de consum sporesc. Ne dorim să mâncăm sănătos și, de aceea, apelăm la lămâi, portocale, mandarine, grapefruit, alese cu grijă din rafturile supermarketurilor. Nu avem însă acces la eticheta cutiei în care au fost ambalate acestea, așa că nu putem vedea substanțele care au fost folosite în scopul conservării lor.
În necunoștință de cauză sau din motive de dezinformare, în loc să aducem beneficii de sănătate putem crea terenul propice apariției unor dezechilibre și a unor boli grave, dacă nu știm cum să pregătim fructele înainte de consum.

Prospețime, valabilitate mai mare, dar cu ce preț?

Toate citricele, mai puțin cele organice (bio), sunt tratate cu substanțe chimice menite să le asigure prospețimea și o valabilitate cât mai mare, iar în final sunt „lăcuite“ cu substanțe ceroase, care să împiedice deshidratarea, dar și să fixeze chimicalele pe suprafața lor.

Dintre chimicalele folosite amintim:

Imazalil

Este un fungicid, cu efect potențial carcinogenic, neurotoxic, care poate afecta funcția de reproducere, precum și dezvoltarea fătului sau a copiilor.
Conform USDA’s Pesticide Data Program information, consumul la o masă a două portocale pentru un copil de circa 20 kg sau trei portocale pentru un adult ar putea cauza toxicitate din cauza producerii de compuși carcinogeni.

Thiabendazole

Este un fungicid și parazicid, probabil cancerigen, care poate afecta în doze mari nivelul hormonilor tiroidieni.

Sodium O’Phenylphenate

Dezinfectat, cu potențial carcinogenic, suspect de toxicitate gastrointestinală sau hepatică.

Cum putem elimina din substanțele toxice?

Putem diminua considerabil cantitatea de substanțe toxice ingerate prin spălarea energică a fructelor cu apă călduță și ideal ar fi și cu o perie. La citrice este obligatorie îndepărtarea cojii pentru a reduce cantitatea de substanțe toxice.
Nu se recomandă folosirea cojii de citrice în nici un preparat destinat consumului uman (cum ar fi prăjituri, băuturi, dulceată etc.). Oricât de sănătoasă este apa plată cu lămâie, evitați totuși să o consumați  la restaurant, deoarece există probabilitatea crescută ca fructele să conțină și coajă, și mai mult decât atât să nu fi fost deloc spălate înainte de utilizare.

    Surse

  • pesticideinfo.org
  • whatsonmyfood.org/level.jsp?food=OG&pesticide=604
  • ams.usda.gov/AMSv1.0/pdp
  • exponent.com/Sodium-o-phenylphenate-SOPP-on-Fruit/
  • cdc.gov/biomonitoring/Orthophenylphenol_BiomonitoringSummary.html
Etichete articol:
Articolul precedent
Care sunt cele mai întâlnite deficiențe de minerale?
Articolul următor
Cum deosebim grăsimile bune de cele rele?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție
Zenyth - Suplimente premium

Te-ar putea interesa și:

Meniu